dagbok

dagbok

om bloggen

Här tänker jag berätta om vad som hänt och händer under mina försök att hitta användningsområden för ett gammalt fint missionshus i Södra Råda, på gränsen mellan Värmland och Västergötland.

Det började med orglar.....

2017 års evenemang

ideell föreningPosted by Jan Holmstrand Sun, September 03, 2017 17:51:08
För ungefär 3 veckor sedan avslutades årets evenemangsserie med en konsert av 18-årige David Ottertun som bl a spelade Maurice Ravels "Gaspard de la nuit", en av de tekniskt sett svåraste pianokompositioner som finns. David klarade uppgiften med den äran. 29 juli fick vi höra några ännu yngre musiker, Eric och Axel Drougge, 11 och 9 år gamla, spela cello resp violin.

Jag fick (och tog) möjligheten rycka in som piano-ackompanjatör till Eric eftersom hans parhäst Simon Konkoli blivit sjuk. Frånsett att vi fick ta om Pezzo Capriccioso av P. I. Tchaikovsky från början pga att jag missade en bladvändning gick det riktigt bra (jag tvingades dock till förenklingar på några ställen). Jag fick (och tog) också möjligheten att ackompanjera Clara Bystrand i några sånger, bl a Edvard Griegs tonsättning av HC Andersens Jeg elsker Dig. Mats Ernvik spelade denna gång orgelkompositioner kring teman

Evenemangsupptakten med Duo Drougge Karlsson i juni kunde gärna ha blivit mera välbesökt, och samma sak gäller konserterna med esperanto-sjungande Jomart och Natasha och Solveig Andersson, violin/Jacob Moscovicz, piano, som spelade fransk musik av Debussy m fl. Konserterna med Midnattsorkestern från Göteborg och Marie Arturén/Göran Åhlfeldts Gärdestad-kväll drog däremot stor publik.

Min enda negativa anmärkning vad gäller musiken är att vi skulle behöva en bättre flygel....

Under sommaren genomfördes också fem utställningar:
En utställning om missionshusets historia ordnades av Anita och Lennart Ericson. Den utställningen kommer att vara permanent. På bilden ses bl a Margaretha Lännevall och Linnea Svensson betrakta bilder från förr. Ingrid Fafnirsbane visade målningar med vatten- näckrosmotiv I samband med Solveig Anderssons framträdande fick vi också se hennes abstrakta konst från 80-90-talet Mats Holmstrand visade foton från sin värnpliktstjänstgöring vid I2-I3 1956-57och slutligen fick vi se Maj Widells färgstarka och tankeväckande, samhällskritiska textilier från 1970-talet.


  • Comments(0)//dagbok.orgelatervinningen.se/#post12

Ont om tid

ideell föreningPosted by Jan Holmstrand Sun, March 12, 2017 18:00:48
Möjligen kan det vara dags stänga ner den här hemsidan. En blogg som aldrig uppdateras är ganska trist, och uppdateringar med inlägg som detta har ingen glädje av, tror jag. Men jag kan inte påstå att jag legat på latsidan sedan sist. Föreningen har nu genomfört två säsonger med fina program och nöjd publik, och årets säsong är bara några månader borta.

Erik Engbergs orgel är fortfarande ospelbar, och jag hyser min tvivel när det gäller möjligheterna att få den i ordning. Men så länge det finns liv finns det hopp.

  • Comments(0)//dagbok.orgelatervinningen.se/#post11

Föreningen Södra Råda Kulturhus

ideell föreningPosted by Jan Holmstrand Sun, February 08, 2015 22:15:48
Igår var en solig dag i S Råda, och det var vidare den dagen då vi bildade "Föreningen Södra Råda Kulturhus". Jag accepterade inte särskilt motvilligt att ta på mig ordförandeskapet i föreningen.Lyckligtvis var vi tillräckligt många deltagare för att kunna åstadkomma en styrelse med fem personer.
Ordföranden vid kameran.
På bilden från vänster Elisabeth Holmstrand Gustafsson, Karl-Erik Eriksson, Gun-Britt Boström och Jonny Andersson


  • Comments(0)//dagbok.orgelatervinningen.se/#post10

Klimatproblem ??

piporgelPosted by Jan Holmstrand Thu, January 22, 2015 00:28:30
En tid efter invigningen av Hammarbergorgeln i Gullspång började några av dess toner svikta och rent av tystna. Mycket talade för att felet var orsakat av att den relativa luftfuktigheten i Missionskyrkan var betydligt lägre än i Missionshuset. Efter några försök att förstå var felet satt hittade jag i orgelns inre en låda
med ingående blyrör från manualen och utgående rör till väderlådan alldeles under piporna. Längs överkanten finns en rad med skruvar ovan vilka jag fann tonerna inristade.
Skruvade lite försiktigt på den skruv som antogs tillhöra den stumma tonen, men ingenting hände. Efter telefonkonsultation av Mats Ernvik provade jag igen. Och si ! När jag skruvat in skruven c:a 3/4 varv började tonen ljuda!

Senare fick jag en bild från Mats där man ser den lilla skruven, och jag började förstå sambandet. När skruven dras åt minskar läckaget vid sidan av ventilen och trycket i kancellen ökar då tillräckligt för att spindeln ska ändra läge när tangenten trycks ned och lufttrycket blir lägre än i kancellen.

Jag fick också den här bilden (nedan) som också är intresseväckande och visar en konstruktion som liknar Hammarberg-orgelns. En skillnad är att kancellen (vid B) hos H-g-orgeln är ansluten till väderlådan ovanför med ytterligare en blyledning. En annan verkar vara att den lilla bälgen vid B har ett hål som troligen delvis fyller samma funktion som hålet vid skruven på bilden ovan.
Jag är verkligen sugen på att få tag på Hammarbergs ritningar.


  • Comments(0)//dagbok.orgelatervinningen.se/#post9

Ny ägare till missionshuset

byggnadenPosted by Jan Holmstrand Wed, January 21, 2015 19:58:40

Från 19 januari är jag ägare till missionshuset (bilden är från januari 20149.
Lite överraskande - även för mig - men de senaste månaderna har jag fått bättre förutsättningar att förverkliga övertagandet.

Nästa steg blir att bilda en ideell förening vars ändamål ska vara att planera och driva verksamheten och på sikt även bidra till driftskostnader och investeringar och kanske överta ägarskapet.

Namnet "Södra Råda missionshus" kan gärna vara kvar trots att huset inte längre är en kyrka. Ordet mission är ett vitt begrepp, inte minst i engelskan där det står för uppgift, destination, kall, uppdrag, bestämmelse mm. Vad uppdraget för oss och för huset består i får framtiden visa.

Jag avser att redan i februari bjuda in bl a sockenborna till ett informationsmöte vid vilket vi förhoppningsvis också kan bilda föreningen, och då blir det förstås nödvändigt ge den ett namn.
  • Comments(0)//dagbok.orgelatervinningen.se/#post8

Flytten till Gullspång

piporgelPosted by Jan Holmstrand Sat, August 30, 2014 00:36:36
Nu är Hammarbergaren flyttad till Gullspång. I förrgår plockade jag ner alla pipor och förberedde för avtransport av spelbord med tillhörande träkonstruktion (m bälgar mm). Igår fick jag hjälp av Lars-Eric Rådbo, Thomas Brandberg, Gunnar Gustavsson, bror Mats och svåger Arne Åkerfeldt med lyft och skjuts ur Missionshuset och motsvarande in i Missionskyrkan.


Allt verkade ha gått bra tills jag började sätta tillbaka piporna. När jag var klar med en stämma slog jag på fläkten och drog ut registerandraget. Ett förskräckligt oväsen från samtliga pipor (trodde jag) nådde mina öron!!


Först misstänkte jag en allvarlig transportskade, och såg framför mig hur detta mitt orgelprojekt slutade med en vacker men stum orgelfasad i Gullspångs missionskyrka.

Dessbättre tog det mig inte så lång tid att finna felet. Pedalen var nämligen inte som orgeln i övrigt höjd 5 mm över golvet med en golvskyddande platta, och när jag
fått in ett likadant skikt under pedalen försvann felet.

Nu står orgeln där den ska stå den närmaste tiden. Återstår bara att försöka åtgärda ett av och till återkommande hylande från ett c i oktava 2´, och att försöka finstämma orgeln. Möjligen ber jag Karl Nelson, orgelbyggare, komma upp för att utföra ett professionellt arbete inför stundande julhelger och - hoppas jag - konserter mm.

Instrumentet har fått fint betyg av många, så det kan kanske vara värt pengarna att maximera dess prestanda.

  • Comments(0)//dagbok.orgelatervinningen.se/#post7

Sånger och psalmer

musikPosted by Jan Holmstrand Mon, July 28, 2014 13:29:26
Fredagen 25 juli genomförde vi en sång- och musikstund med överlämnande av Hammarberg-orgeln till Gullspång/S Råda missionsförsamling. Förhållandevis välbesökt (uppskattningsvis 60-70 personer).

Gunnar och jag inledde med "I denna ljuva sommartid" av Anders Öhrwall på orgel och kornett.

Mats Ernvik spelade till sånger och psalmer på piporgeln och harmoniet och Gunnar Lindström kompletterade med kornett till vissa verser, och tack vare dem blev den unisona sången kvällens höjdpunkt(er).

Birgit och Mats Ernvik sjöng duett och Elisabeth sjöng sin "Hymn till S Råda". Kerstin Balder läste "Herren är min herde" på Råda-mål (tolk David Vahlström).
Kerstin Johansson sjöng en sommarvisa till Gunnars dragspel.

Gunnar och jag spelade också ett stycke kallat "Backa" och avslutningsvis "Annas visa" av Leif Göras (text Py Bäckman) på orgel och dragspel. Elisabeth och jag deltog också i en kvartettsång tillsammans med Birgit och Mats.

Som symbol för överlämnandet av orgeln till Gullsång-S Råda missionsförsamling deltog Helena Rådbo på piano i sången "O sällhet stor...", sedan hon tackat för orgeln å missionsförsamlingens vägnar, och välkomnat alla som så önskade att komma och spela på instrumentet i Missionskyrkan i Gullspång dit orgeln flyttas i höst.

Vid detta celebra tillfälle medverkade också den påklädda nakenhunden Apollo med ett och annat gnäll samt enstaka dragspelstoner när jag försökte frigöra kopplet från Gunnars dragspel.


  • Comments(1)//dagbok.orgelatervinningen.se/#post6

Utställningar om gamla kyrkan före branden och om ALEF

utställningarPosted by Jan Holmstrand Sat, July 19, 2014 13:54:25
Igår öppnade vi utställningarna i missionshusets lilla sal. 50 besökare är en bra nivå tycker vi alla som arrangerat (Mats, Hélène, Jan och Elisabeth). Vi har öppet varje dag 12-17 under perioden 18-27 juli.

Besökarna verkade överlag nöjda med såväl utställningarna som missionshuset som har en vacker interiör.

På kvällen fick jag besök av kamraten från SMU-tiden Gunnar Lindström och vi spelade igenom några stycken på orgel/trumpet m fl blåsinstrument för musik- och sångstunden på fredag 25/7 kl 19.

Mats och Birgit Ernvik (och Birgits kusin Ann-Charlotte kommer också att bidra).

Jag hoppas och tror att det blir en glad afton.  • Comments(0)//dagbok.orgelatervinningen.se/#post5
Next »