dagbok

dagbok

om bloggen

Här tänker jag berätta om vad som hänt och händer under mina försök att hitta användningsområden för ett gammalt fint missionshus i Södra Råda, på gränsen mellan Värmland och Västergötland.

Det började med orglar.....

Flytten till Gullspång

piporgelPosted by Jan Holmstrand Sat, August 30, 2014 00:36:36
Nu är Hammarbergaren flyttad till Gullspång. I förrgår plockade jag ner alla pipor och förberedde för avtransport av spelbord med tillhörande träkonstruktion (m bälgar mm). Igår fick jag hjälp av Lars-Eric Rådbo, Thomas Brandberg, Gunnar Gustavsson, bror Mats och svåger Arne Åkerfeldt med lyft och skjuts ur Missionshuset och motsvarande in i Missionskyrkan.


Allt verkade ha gått bra tills jag började sätta tillbaka piporna. När jag var klar med en stämma slog jag på fläkten och drog ut registerandraget. Ett förskräckligt oväsen från samtliga pipor (trodde jag) nådde mina öron!!


Först misstänkte jag en allvarlig transportskade, och såg framför mig hur detta mitt orgelprojekt slutade med en vacker men stum orgelfasad i Gullspångs missionskyrka.

Dessbättre tog det mig inte så lång tid att finna felet. Pedalen var nämligen inte som orgeln i övrigt höjd 5 mm över golvet med en golvskyddande platta, och när jag
fått in ett likadant skikt under pedalen försvann felet.

Nu står orgeln där den ska stå den närmaste tiden. Återstår bara att försöka åtgärda ett av och till återkommande hylande från ett c i oktava 2´, och att försöka finstämma orgeln. Möjligen ber jag Karl Nelson, orgelbyggare, komma upp för att utföra ett professionellt arbete inför stundande julhelger och - hoppas jag - konserter mm.

Instrumentet har fått fint betyg av många, så det kan kanske vara värt pengarna att maximera dess prestanda.

  • Comments(0)//dagbok.orgelatervinningen.se/#post7