dagbok

dagbok

om bloggen

Här tänker jag berätta om vad som hänt och händer under mina försök att hitta användningsområden för ett gammalt fint missionshus i Södra Råda, på gränsen mellan Värmland och Västergötland.

Det började med orglar.....

2017 års evenemang

ideell föreningPosted by Jan Holmstrand Sun, September 03, 2017 17:51:08
För ungefär 3 veckor sedan avslutades årets evenemangsserie med en konsert av 18-årige David Ottertun som bl a spelade Maurice Ravels "Gaspard de la nuit", en av de tekniskt sett svåraste pianokompositioner som finns. David klarade uppgiften med den äran. 29 juli fick vi höra några ännu yngre musiker, Eric och Axel Drougge, 11 och 9 år gamla, spela cello resp violin.

Jag fick (och tog) möjligheten rycka in som piano-ackompanjatör till Eric eftersom hans parhäst Simon Konkoli blivit sjuk. Frånsett att vi fick ta om Pezzo Capriccioso av P. I. Tchaikovsky från början pga att jag missade en bladvändning gick det riktigt bra (jag tvingades dock till förenklingar på några ställen). Jag fick (och tog) också möjligheten att ackompanjera Clara Bystrand i några sånger, bl a Edvard Griegs tonsättning av HC Andersens Jeg elsker Dig. Mats Ernvik spelade denna gång orgelkompositioner kring teman

Evenemangsupptakten med Duo Drougge Karlsson i juni kunde gärna ha blivit mera välbesökt, och samma sak gäller konserterna med esperanto-sjungande Jomart och Natasha och Solveig Andersson, violin/Jacob Moscovicz, piano, som spelade fransk musik av Debussy m fl. Konserterna med Midnattsorkestern från Göteborg och Marie Arturén/Göran Åhlfeldts Gärdestad-kväll drog däremot stor publik.

Min enda negativa anmärkning vad gäller musiken är att vi skulle behöva en bättre flygel....

Under sommaren genomfördes också fem utställningar:
En utställning om missionshusets historia ordnades av Anita och Lennart Ericson. Den utställningen kommer att vara permanent. På bilden ses bl a Margaretha Lännevall och Linnea Svensson betrakta bilder från förr. Ingrid Fafnirsbane visade målningar med vatten- näckrosmotiv I samband med Solveig Anderssons framträdande fick vi också se hennes abstrakta konst från 80-90-talet Mats Holmstrand visade foton från sin värnpliktstjänstgöring vid I2-I3 1956-57och slutligen fick vi se Maj Widells färgstarka och tankeväckande, samhällskritiska textilier från 1970-talet.


  • Comments(0)//dagbok.orgelatervinningen.se/#post12

Ont om tid

ideell föreningPosted by Jan Holmstrand Sun, March 12, 2017 18:00:48
Möjligen kan det vara dags stänga ner den här hemsidan. En blogg som aldrig uppdateras är ganska trist, och uppdateringar med inlägg som detta har ingen glädje av, tror jag. Men jag kan inte påstå att jag legat på latsidan sedan sist. Föreningen har nu genomfört två säsonger med fina program och nöjd publik, och årets säsong är bara några månader borta.

Erik Engbergs orgel är fortfarande ospelbar, och jag hyser min tvivel när det gäller möjligheterna att få den i ordning. Men så länge det finns liv finns det hopp.

  • Comments(0)//dagbok.orgelatervinningen.se/#post11

Föreningen Södra Råda Kulturhus

ideell föreningPosted by Jan Holmstrand Sun, February 08, 2015 22:15:48
Igår var en solig dag i S Råda, och det var vidare den dagen då vi bildade "Föreningen Södra Råda Kulturhus". Jag accepterade inte särskilt motvilligt att ta på mig ordförandeskapet i föreningen.Lyckligtvis var vi tillräckligt många deltagare för att kunna åstadkomma en styrelse med fem personer.
Ordföranden vid kameran.
På bilden från vänster Elisabeth Holmstrand Gustafsson, Karl-Erik Eriksson, Gun-Britt Boström och Jonny Andersson


  • Comments(0)//dagbok.orgelatervinningen.se/#post10