dagbok

dagbok

om bloggen

Här tänker jag berätta om vad som hänt och händer under mina försök att hitta användningsområden för ett gammalt fint missionshus i Södra Råda, på gränsen mellan Värmland och Västergötland.

Det började med orglar.....

Klimatproblem ??

piporgelPosted by Jan Holmstrand Thu, January 22, 2015 00:28:30
En tid efter invigningen av Hammarbergorgeln i Gullspång började några av dess toner svikta och rent av tystna. Mycket talade för att felet var orsakat av att den relativa luftfuktigheten i Missionskyrkan var betydligt lägre än i Missionshuset. Efter några försök att förstå var felet satt hittade jag i orgelns inre en låda
med ingående blyrör från manualen och utgående rör till väderlådan alldeles under piporna. Längs överkanten finns en rad med skruvar ovan vilka jag fann tonerna inristade.
Skruvade lite försiktigt på den skruv som antogs tillhöra den stumma tonen, men ingenting hände. Efter telefonkonsultation av Mats Ernvik provade jag igen. Och si ! När jag skruvat in skruven c:a 3/4 varv började tonen ljuda!

Senare fick jag en bild från Mats där man ser den lilla skruven, och jag började förstå sambandet. När skruven dras åt minskar läckaget vid sidan av ventilen och trycket i kancellen ökar då tillräckligt för att spindeln ska ändra läge när tangenten trycks ned och lufttrycket blir lägre än i kancellen.

Jag fick också den här bilden (nedan) som också är intresseväckande och visar en konstruktion som liknar Hammarberg-orgelns. En skillnad är att kancellen (vid B) hos H-g-orgeln är ansluten till väderlådan ovanför med ytterligare en blyledning. En annan verkar vara att den lilla bälgen vid B har ett hål som troligen delvis fyller samma funktion som hålet vid skruven på bilden ovan.
Jag är verkligen sugen på att få tag på Hammarbergs ritningar.


  • Comments(0)//dagbok.orgelatervinningen.se/#post9

Flytten till Gullspång

piporgelPosted by Jan Holmstrand Sat, August 30, 2014 00:36:36
Nu är Hammarbergaren flyttad till Gullspång. I förrgår plockade jag ner alla pipor och förberedde för avtransport av spelbord med tillhörande träkonstruktion (m bälgar mm). Igår fick jag hjälp av Lars-Eric Rådbo, Thomas Brandberg, Gunnar Gustavsson, bror Mats och svåger Arne Åkerfeldt med lyft och skjuts ur Missionshuset och motsvarande in i Missionskyrkan.


Allt verkade ha gått bra tills jag började sätta tillbaka piporna. När jag var klar med en stämma slog jag på fläkten och drog ut registerandraget. Ett förskräckligt oväsen från samtliga pipor (trodde jag) nådde mina öron!!


Först misstänkte jag en allvarlig transportskade, och såg framför mig hur detta mitt orgelprojekt slutade med en vacker men stum orgelfasad i Gullspångs missionskyrka.

Dessbättre tog det mig inte så lång tid att finna felet. Pedalen var nämligen inte som orgeln i övrigt höjd 5 mm över golvet med en golvskyddande platta, och när jag
fått in ett likadant skikt under pedalen försvann felet.

Nu står orgeln där den ska stå den närmaste tiden. Återstår bara att försöka åtgärda ett av och till återkommande hylande från ett c i oktava 2´, och att försöka finstämma orgeln. Möjligen ber jag Karl Nelson, orgelbyggare, komma upp för att utföra ett professionellt arbete inför stundande julhelger och - hoppas jag - konserter mm.

Instrumentet har fått fint betyg av många, så det kan kanske vara värt pengarna att maximera dess prestanda.

  • Comments(0)//dagbok.orgelatervinningen.se/#post7

Väl snabba kast

piporgelPosted by Jan Holmstrand Thu, June 12, 2014 23:34:56
Jag blir inte ägare till missionshuset. Av personliga skäl kände jag mig tvungen informera säljaren om att jag kanske redan framåt hösten skulle känna mig tvungen sälja fastigheten vidare.

Vi kom därför överens om att i stället avbryta köpet/försäljningen, men jag lovade stå för den översyn av taket som jag beställt av Björn B. Vidare ska jag försöka genomföra det lilla program som vi bestämt för sommaren.
Och Hammarberg-orgeln ska förstås forslas till Gullspång framåt hösten.

  • Comments(1)//dagbok.orgelatervinningen.se/#post4

Stavfel

piporgelPosted by Jan Holmstrand Fri, June 06, 2014 22:00:58
Läste mitt förra inlägg, och hittade då ett stavfel som verkligen förvånade mig -
jag hade skrivit "ränsa" i stället för rensa. Det kan låta som en bagatell, men det är faktiskt inte roligt att sådana felskrivningar flyger omkring i cyberrymden utan att man kan ändra. I det här fallet kan jag rätta det skrivna, men 2008 skrev jag en fråga på MacWorld forum med överskriften "Var tar alla fönster vägen". I frågetexten har jag mycket riktigt skrivit "Vart tar alla fönster vägen", men jag har inte kommit åt att rätta svenskan i rubriken.

Men mina funderingar ovan leder tankarna till en rad av Alf Henriksson:
"Retar du upp dig på ting som är små, så är du väl inte större än så."  • Comments(0)//dagbok.orgelatervinningen.se/#post3

Glädje och bekymmer

piporgelPosted by Jan Holmstrand Sun, June 01, 2014 21:28:01
Sedan sist har jag gjort en muntlig överenskommelse med Gullspång-S Råda missionsförsamling om att köpa missionshuset.

Det är naturligtvis oerhört spännande samtidigt som jag vet att jag måste lägga ner mycket arbete för att dels hålla fastigheten i skick (och förbättra den), dels fylla den med ett innehåll som motsvarar mina värderingar och önskningar.

Jag har anlitat Björn Blomqvist AB för att se över takpannorna, och hoppas att det blir gjort kommande vecka. De kommer under de 8 arbetstimmar jag beställt för detta arbete också att rensa rännor och stuprör.

Tyvärr får jag inte utnyttja ROT-avdrag i år enligt skattemyndigheten, eftersom jag inte ägde huset vid ingången till detta år. Måste därför utföra mera arbete själv. Jag ser tak och avrinning som det viktigaste området.

http://galleri.orgelatervinningen.se/#!album-4
  • Comments(0)//dagbok.orgelatervinningen.se/#post2

Gott nytt år !

piporgelPosted by Jan Holmstrand Tue, December 31, 2013 17:04:45
Försökte igår kväll åstadkomma en film med bilder av missionshuset, Hammarberg-orgeln och orgelmusik (på nämnda orgel) från i somras, men bildkvaliteten blev för dålig pga kompressionen. Nytt försök efter nyår.

Gott Nytt År !!

  • Comments(0)//dagbok.orgelatervinningen.se/#post1

Crowd funding

piporgelPosted by Jan Holmstrand Thu, December 26, 2013 19:40:44
Presenterat mitt lilla projekt för vår granne Bertil, som föreslog mig titta närmare på något han kallade crowd funding. Det är väl ungefär som en insamlingsstiftelse skulle jag gissa.
Ändamålet:
1) Ge skrotningshotade kyrkorglar (kanske även andra orglar) nytt liv och funktion.
2) Rädda S:a Råda missionshus


  • Comments(1)//dagbok.orgelatervinningen.se/#post0